ani la rând mi&351;c&259;rile precursoare Statului Islamic au p&259;rut adormite S-au trezit concomitent cu multe alte ideologii - socialism pana-rabism nasserism - în timpul revolu&355;iei din Pia&355;a Tahrir In al treizecilea an de când Mubarak era la putere activi&351;tii au ocupat pia&355;a principal&259; din Cairo pentru a protesta împotriva guvern&259;rii autoritare Pia&355;a devenise

Razboiul de la sfarsitul veacurilor. Ce vor sustinatorii Statului Islamic

de Graeme Wood

Cod produs: 0000194053

Editura: Polirom S.A.

ISBN: 978-973-467-769-6

Numar de pagini: 328

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

... ani la rând, mişcările precursoare Statului Islamic au părut adormite. S-au trezit concomitent cu multe alte ideologii - socialism, pana-rabism, nasserism - în timpul revoluţiei din Piaţa Tahrir. In al treizecilea an de când Mubarak era la putere, activiştii au ocupat piaţa principală din Cairo pentru a protesta împotriva guvernării autoritare.
 
Piaţa devenise un soi de grădină zoologică a acţiunilor politice, iar jihadiştii reprezentau doar o mică parte a ei. Diversitatea îi explica fie şi parţial puterea de atracţie. De la islamiştii stricţi la adepţii laicismului în stilul mişcării Occupy, oricine îşi putea găsi eroii pe baricade.
Totuşi, piaţa avea un ritm circadian care favoriza grupări diferite la ore diferite din zi sau din noapte. Tinerii activişti democraţi laici îşi puneau la punct planurile în mici adunări ţinute pe iarbă până seara târziu.
După miezul nopţii însă, când tinerii dormeau ori plecau acasă, mulţimea din piaţă se rărea şi populaţia ei îmbătrânea cu douăzeci de ani. Salafiţii cu bărbi cenuşii apăreau precum vârcolacii - prea bătrâni ca să apere baricadele, dar suficient de tineri ca să urmărească evoluţia situaţiei cu atenţie, fiind foarte interesaţi de rezultat.
Membrii generaţiei mai vârstnice şedeau izolaţi sau în grupuri mici şi mulţi dintre ei îmi povesteau fără reţineri cum se feriseră toată viaţa de serviciile de securitate ale lui Hosni Mubarak şi ale predecesorilor lui, Nasser şi Sadat.
După asasinarea lui Sadat, în 1981, de către Khalid al Islambuli, un tânăr ofiţer din oraşul Mallawi din centrul Egiptului, Mubarak a ordonat arestarea acestor suspecţi cucernici şi neobişnuiţi.
Mai mulţi dintre vârstnicii aflaţi în piaţă susţineau că l-au cunoscut pe Ayman al Zawahiri, pe atunci adjunctul lui Osama bin Laden, iar acum succesorul acestuia la conducerea al-Qaida. Mulţi fuseseră închişi şi torturaţi.
Ceilalţi fuseseră siliţi să intre în ilegalitate şi, de-a lungul anilor 1980 şi 1990, ori de câte ori îşi făceau apariţia, guvernul îi vâna ca pe nişte câini de prerie...


ISBN 978-973-467-769-6
Loc aparitie Iasi
Numar de pagini 328
Tip coperta Necartonat
Autor

Graeme Wood

Numar pagini 328
Scroll